In mijn vorige blogs kon je al lezen hoe je een budget opmaakt & met welke kosten je rekening moet houden, maar ook over mijn zoektocht naar een locatie & jurk. Als je de locatie en datum hebt, is de volgende stap om je gastenlijst te bepalen en de uitnodigingen te maken.
Eigenlijk is dit echt geen evidentie. Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Pas op het moment dat je je gastenlijst aan het samenstellen bent, besef je hoeveel vrienden en familie je hebt. Waar trek je de grens tussen een vriend en een kennis? Vraag je alle vrienden van die jeugdbeweging van vroeger? En wat met je kameraden van de studentenclub (of clubs in mijn geval)? Oh, en dan zijn Roel & ik nog heel sociaal & actief. Beide lid van Open/Jong VLD, beide spelen we golf...
De keuze van onze gastenlijst hebben we op een aantal factoren bepaald:
1/ Hoeveel hebben we deze vrienden gezien de afgelopen 2 jaar? Als je partner deze niet of amper kent, dan weet je dat je contact nogal beperkt is geweest.
2/ Met wie wil je verderdoen? Met andere woorden: met welke vrienden denk je over 5 jaar nog steeds bevriend te zijn?
3/ Wie zou je bij je thuis inviteren of omgekeerd? (een goede maatstaf om de kennissen van de vrienden te scheiden)
4/ Geen exen (van beide kanten)
5/ Collega's: dit was eigenlijk de moeilijkste voor mij. Ik werk in een groot bedrijf en heb zoveel fijne collega's. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de mensen in mijn eigen & vorig team.
Ondanks deze strenge regels was onze gastenlijst toch nog zo'n 280 man lang. Reken erop dat je steeds een 10 à 15% hebt die sowieso niet kan komen. Bij ons was dit zelfs 25% (vrienden die in het buitenland wonen, mensen op reis, een ander trouwfeest etc).
Een 2e belangrijke beslissing is de indeling van de dag: welke vrienden inviteer je voor de receptie, welke voor het avondeten en welke voor het dansfeest. Wij kozen ervoor om iedereen die door onze strenge selectie is geraakt te vragen voor gans de dag. Hiervoor hadden we 2 redenen:
1/ Ik vind het klotig om op een dansfeest te komen en te zien dat sommige anderen van je vriendenkring dan wel al voor het vorige deel waren uitgenodigd. We wilden eigenlijk niemand 'voortrekken'
2/ We hadden echt geen zin om gans de dag aan de voordeur te staan om handjes te schudden. We wilden vooral ook zelf genieten van onze trouwdag!
Next step: de uitnodiging!
Eerst en vooral: maak jezelf een profiel op pinterest aan en maak je eigen bord waarin je alles pint wat je leuk lijkt voor je trouw. Extra fijn: geef je bruidsmeisjes toegang tot dit bord, dan krijg je andere leuke ideetjes erbij.
Onze uitnodigingen zijn uiteindelijk een combinatie van een aantal ideetjes geworden:
- papier was conqueror iridescent 250gr, gold dust (dit hebben we later ook doorgetrokken in de naamkaartjes, menukaartjes en kaartjes bij de afscheidscadeautjes)
- we kozen voor een 3-luik met verschillende afmetingen waarbij zowel een gepersonaliseerde uitnodiging zat, maar evengoed een modern schema met de dagindeling
- in de omslag zat ook een antwoordkaartje waarom mensen konden aangeven welk stuk van onze trouw ze wilden meemaken (ceremonie in gemeentehuis en/of receptie tem dansfeest). Daarnaast konden onze gasten hun favoriet dansliedje meegeven, wat ook de basis vormde van onze briefing naar de DJ.
- als finishing touch kozen we ervoor om de enveloppes dicht te maken met een zegel met onze initialen in.
Veel succes!